Česnakas – tai labai vertingas vaistinis, sveikatą gerinantis augalas. Česnakas plačiai naudojamas ir maisto ruošimui kaip prieskonis, gerinantis patiekalo aromatą ir skonį. Pagrindinė šios daržovės veiklioji sudedamoji medžiaga yra alicinas. Alicinas yra natūralus antibiotikas. Jis slopina įvairių žalingų bakterijų dauginimąsi mūsų organizme. Alicinas pasižymi antibakteriniu, antivirusiniu ir antigrybiniu poveikiu. Jis mažina aterosklerozės ir infarkto rizikos veiksnius, mažina didelį cholesterolio kiekį kraujyje, hipertenziją, padidėjusį kraujo krešumą. Taigi tikrai verta česnaką pasisodinti ir savo darže.
Žieminiai česnakai – sodinami rudenį ( priklauso nuo rudens orų, bet dažniausiai spalio mėnesio antroje pusėje).
- Česnakų negalima sodinti per anksti . Rugsėjo mėnesį pasodinti česnakai dažnai iki šalčių suspėja išleisti daigus, pašąla, o pavasarį vos pradėję augti ima gelsti. Rudenį pasodinti česnakai sudygti turi tik pavasarį, tačiau iki didesnių šalčių turi spėti įsišaknyti ir sudaryti stiprią šaknų sistemą, prasiskverbiančią į žemę maždaug 10-12 cm. Optimalus įsišaknijimo procesas trunka apie 40 dienų. Atsižvelgiant į pastarųjų metų oro sąlygas, česnakus geriausia sodinti apie spalio vidurį. Per daug ankstyvas česnakų sodinimas kartais gali duoti blogesnes pasekmes negu suvėlintas.
- Sodinant česnakus labai svarbu pasirinkti tinkamą gylį : jei česnakai sodinami per sekliai, žiemą svogūnėliai gali pašalti, o pavasarį vos paaugę laiškai ims gelsti. Optimalus česnakų sodinimo gylis 4-6 cm. Tarp eilučių paliekamas 20-30 cm atstumas, o tarp skiltelių – 6-10 cm tarpai.
- Česnakams auginti skirta vieta turi būti atvira, saulėta, sausa. Tinkama žemė kur prieš tai augo kopūstai, moliūgai, aguročiai, cukinijos, ankštinės daržovės, žieminiai javai. Netinkama žemė, kur augo kiti svogūninių kultūrų augalai (česnakai, svogūnai, porai).
- Kokybiška sėkla. Kuo didesnės skiltelės sodinamos, tuo didesnės česnakų galvos užauga. Reikia žinoti, kad galva turinti 2-3 skilteles (kad ir dideles), rodo, kad tai yra išsigimstantis česnakas ir sodinti netinkamas. Ilgai sodinant vis tų pačių česnakų skilteles juos ima labiau pulti ligos, todėl rekomenduojama kas 4 metus atnaujinti visą česnakų sėklą.
- Česnakų sėklos paruošimas. Česnakų galvutes išskirstome į atskiras skilteles. Aižant česnakus, labai svarbu nuo skiltelių pašalinti kietas svogūno apačios liekanas, nes jos vėliau trukdo drėgmei laisvai patekti prie šaknų užuomazgų. Sėklai geriau tinka išorinės svogūnų skiltelės.
- Gera priemonė, apsauganti česnakus nuo kai kurių ligų ir kenkėjų yra skiltelių pakaitinimas karštame vandenyje: 10-15 minučių palaikomos +45-46 laipsnių C arba 5-10 minučių +50-52 laipsnių C vandenyje. Išimtos iš vandens skiltelės papilamos ant sieto ar audeklo, kad nuvarvėtų vanduo. Džiovinti nereikia, jeigu sodiname greitai po mirkymo. Ilgiau nesodinant reikia skilteles išdžiovinti. Kita priemonė yra česnakų skiltelių mirkymas 0,05 proc. kalio permanganato tirpale. Tokiame tirpale česnakai laikomi vieną parą. Geresni rezultatai gaunami, kai tirpalo temperatūra būna +18-20 laipsnių C. Tada grybinių ligų sporos būna jautresnės ir preparatas veikia geriau.